Zo bespaar je energie in de kleine industrie

De machines in je bedrijf staan de hele dag aan en verbruiken veel energie. Met de stijgende energieprijzen van de afgelopen tijd wil je graag op je energiekosten besparen. Met de praktische tips van energie-adviseurs Bastiaan van der Kuijl en Daan Molenschot kun je vandaag al aan de slag.

 

Tip energie voor bedrijvenTip: ook voor andere branches dan de kleine industrie hebben we de beste bespaartips op een rij gezet. Bekijk hier de bespaartips per branche.

 

Tip 1: Controleer en onderhoud je compressor

Een jaarlijkse controle en goed onderhoud van de compressor in je bedrijf kan je veel energie besparen. Luchtlekkages bijvoorbeeld kosten heel veel energie.

Bespaar nog meer door:

  • de compressor op een koele plek te plaatsen. Koude lucht samenpersen kost minder energie dan warme lucht. 
  • de druk van de perslucht in te stellen op 7 in plaats van 10 bar. Dat kan een besparing opleveren van 10%.
  • te kiezen voor een dunne leiding en een lang leidingnet. Dan heb je precies de goede druk.

Energie besparenTip: gebruik de restwarmte van de compressor als ruimteverwarming. Maak daarvoor een kanaal van de kast waarin de compressor staat, naar de werkplaats of het kantoor.

 

Tip 2: Energiezuinig gereedschap

Kies voor energiezuinig gereedschap. Een persluchtpistool met transvectormondstuk lekt 90% minder dan andere pistolen. Schakel met een tijdschakelaar de apparaten in de werkplaats uit op een afgestelde tijd. Stel de schakelaar zo in dat buiten werktijd en in het weekend alle apparaten uitstaan die niet hoeven ‘draaien’. 

Tip 3: Verbeter de isolatie

Een grote werkplaats is vaak niet makkelijk te verwarmen. Onderzoek eerst hoe het zit met de isolatie van de werkplaats, voordat je maatregelen neemt om te besparen op verwarming. Denk daarbij aan vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en ramen.

In een grote werkplaats kan veel warmte verloren gaan doordat materiaal en eindproducten steeds worden verplaatst via grote deuren. Met een automatische deur met naderingsschakelaar kun je al 40% energie besparen. Een luchtgordijn is ook een optie. Dat scheidt warme en koude lucht. In de winter blijft de warmte binnen, en in de zomer buiten.

Tip 4: Verwarmen met warmtepomp

Onderzoek of het haalbaar is een warmtepomp te plaatsen. Voorwaarde daarbij is wel dat de isolatie in orde is. Een warmtepomp is een perfecte en energiezuinige manier van verwarmen. Daan: ‘Met een warmtepomp haal je warmte uit de lucht. Het werkt efficiënter en is daardoor ook energiezuiniger dan gas.’

Tip 5: Bespaar met infrarood panelen

Plaats een infrarood paneel bij de werkbank waaraan wordt gewerkt. In een grote werkplaats die moeilijk is te verwarmen, creëer je op deze manier een warme werkplek. De panelen verwarmen niet de lucht, maar alleen de werknemer op de werkplek. Daan: ‘Zet deze verwarming daarom ook uit, als er niemand is.’

Tip 6: Bespaar op luchtbehandeling

Goede ventilatie is belangrijk om stof en dampen af te voeren. Maar je verliest er ook warmte door. Als je de ventilatie instelt op werktijden of luchtkwaliteit, staat de ventilatie alleen aan als het nodig is.

Een warmteterugwin-installatie (WTW-installatie) gebruikt de warmte van de lucht die je afvoert om de verse koude lucht te verwarmen. Je besparing: 45 tot 75%. En met een recirculatiekap bij spuitcabines hergebruik je 90% van de warme lucht.

Tip 7: Wéét wat je verbruikt

Weet je hoeveel stroom je bedrijf verbruikt? Een energiemonitoringssysteem geeft je van minuut tot minuut inzicht in je verbruik. Zo signaleer je ook eenvoudig de piekmomenten en dat zijn nou precies de momenten waarop je het meest kunt besparen. Voor een paar tientjes heb je al een systeem in de meterkast en beheers je het stroomverbruik.

Behoefte aan een persoonlijk advies?

Ieder bedrijf en ieder pand is anders. Onze energie-adviseurs komen graag bij je langs voor een bespaaradvies dat helemaal is toegespitst op je bedrijf. Dan weet je precies waar je het best kunt beginnen, wat dat kost en wat het oplevert.